Pedern

Pedern

Selbu Rundt

Hvert år drar elevene på en tur i Selbu i Morsetfamiliens fotspor. Det er for å se seg litt om, og bli kjent med historien til familien som vi har navnet vårt fra.

 Vi startet torsdag i forrige uke med å få høre litt av historien om Peder Morset og hans familie. Det var lærer Peder Evjen som stod for morgensamlingen.

Peder Morset ble født den 4 april 1887. Peder og ektefellen Marit hadde syv sønner: Ola, Oddmund, Tormod, Einar, Reidar, Helge og Trond. Peder var lærer, klokker og bonde. Han var motstandmann og kurér i Selbu under andre verdenskrig.

Som lokal formann i Norges Lærerlag og klokker i Selbu kirke opponerte Peder mot nazismen og okkupasjonen av Norge. I etterkant av læreraksjonen våren 1942 ble han og andre lærere sendt på tvangsarbeid på Ørlandet.

Et opphold på Falstad fangeleir i Skogn i Nord-Trøndelag etterfulgte. Han ble løslatt i juni 1942. Peder fikk spørsmål fra motstandsbevegelsen om å utføre et meget spesielt oppdrag i kampen mot fienden.

Han rådførte seg med sønnene Oddmund og Tormod, og de bestemte seg for å si ja.

Det ble Tormod som fikk jobben med å transportere radiosendere fra svenskegrensen via Selbu og videre til Trondheim. Fra høsten 1942 gikk Peder inn i kurér-, etteretnings- og flyktningvirksomhet mellom Neadalen i Norge og Funäsdalen i Sverige.

Gruppen Rinnanbanden som arbeidet for tyskerne skaffet informasjon som førte til at Tormod skulle arresteres. Natt til 1. mars 1943 troppet Gestapo opp på Klegset gård  med ordre om å arrestere Tormod Morset for illegal virksomhet og sabotasje.

Peder Evjen fortalte oss at Tormod greide å slippe unna ved å utgi seg for å være dreng på gården. Han overhørte Henry Rinnans telefonsamtale til statspolitiet i Selbu der de ble beordret til øyeblikkelig utrykning med fult mannskap for å foreta arrestasjoner på Klegset gård.

Gestapo forlot så gården, og Morsetfamilien flyktet før statspolitiet unnagjorde den cirka tre kilometer lange reisen til gården. Resten av historien om hvordan det gikk med dem skulle vi få høre når vi kom til Østrungen.

Det var tre busser som skulle kjøre oss rundt i Selbu. En stor turbuss og minubussene som skolen har. Vi satt husvis i de tre bussene. Først dro vi til et utsiktspunkt der vi fikk den fine utsikten over Selbu og Selbusjøen.

 

 

Hoppende glad for å oppleve Selbu
Hoppende glad for å oppleve Selbu

 

Etter at vi hadde vært på utsiktsplassen dro vi videre Østrungen der vi fikk vite mer om hvordan det gikk med Peder Morset, Oddmund og Helge. Da familien flyktet fra Klegset, delte de seg i mindre grupper og dro i forskjellige retninger. Vi fikk vite at Peder, Oddmund og Helge ble tatt av tyske skitropper.

De lå og gjemte seg på ei sæter da de merket at de var omringet av soldater. Vi fikk vite at Oddmund flyktet med ski på beina og maskinpistol i hendene. Vi fikk vite at Peder sprang ut døra og ut i snøen i sikksakk for og avlede sånn at de ikke skulle skyte på Tormod.

Peder Evjen fortalte oss at Helge ble skutt i venstre underarm av en salve fra en maskinpistol i det han skulle hoppe ut gjennom en vinduskarm. Peder og Helge ble tatt. Omtrent en time seinere ble Oddmund skutt og drept. Peder og Helge ble ført til ei større sportshytte hvor de holdtes i mer en tretti timer.

Peder og Helge ble sendt til Trodnheim etter å ha blitt torturert på sportshytta i Selbu. Helge ble sendt til sykehus der den ene armen ble amputert. Peder ble sendt til Gestapohovedkvarteret på Misjonshotellet der han ble torturert.

Etter flytting til Vollan fengsel ble ikke Peder mishandlet mer. Vi fik vite at den 4. mai ble Peder stilt for tysk krigsrett og dømt til døden. Den 19. mai ble han og ni andre fanger henrettet på Kristiansten festning i Trondheim.

Helge Morset tok intiativet til folkehøgskolen i Selbu til minne om faren. Tomten fikk Peder Morset stiftelse gratis i gave av Selbu kommune. Helge var en foregangsmann i utdanning av mennesker med utviklingshemming. Han var den første som ble ansatt som lærer ved en institusjon for utviklinghemmede som følge av skoleloven av 1959, og han ble etter kort tid rektor ved Emma Hjorth Skole i Bærum.

Etter at Peder Evjen var ferdig med å fortelle resten av historien dro vi videre til den plassen der vi skulle spise lunch. Der fikk vi servert lems og tjukkmjølk med kanel.

Her får Bendik tjukkmjølk og lemse av Astri.
Her får Bendik tjukkmjølk og lemse av Astri.

 

Godt med lunch!
Godt med lunch!
Ulrikke og Tommy koser seg på tur
Ulrikke og Tommy koser seg på tur

Etter at vi spiste lunch dro vi videre til Selbu kirke der vi skulle se graven til Peder Morset og hans familie. Peder Morset ble offisielt gravlagt 29 mai. 1945 med asken til sønnen Oddmund på kirkegården i Selbu. De seks gjenlevnede sønnene bar da kisten, og seinere ble en bauta reist.

Ved graven sang vi Kringsatt av fiender og det ble kransenedleggelse ved familiegraven.

 

Minne om krigens falne fra Selbu
Minne om krigens falne fra Selbu

 

Kransenedleggelse ved familie graven til Morset familien
Kransenedleggelse ved graven til Morsetfamilien

 

Kilder:wikipedia,www.atferd.no

 

 

 

Skrevet Av:

Robert Norli Hamnes , Elev på Media 2016/2017
Robert Norli Hamnes, Elev på Media 2016/2017

Andre saker

Elevheimskveld hus 2 og hus 8

Rebeca og Ådne på Dora bowling i Trondheim. Lørdag 9. januar hadde hus 2 og hus 8 elevheimskveld sammen, for å bli bedre kjent. Vi dro til Tyholttårnet, og spiste på Egon. Alle sammen koste seg med masse god mat og drikke. Vi hadde det utrolig hyggelig. Etter at vi[…]

Les mer »

Torsdag 26. november klokken 16:00 blir det premiere på PMF TV. Da er det bare å hente frem godteposene og sette seg godt til rette i sofaene og se på TV-skjermen. For nå starter PMF TV opp igjen med en helt ny intro og med mye morsomheter både for store[…]

Les mer »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *