Pedern

Pedern

Tidligere volontør besøker sin søster

To søstre fra Østerrike deler Norge, Selbu og Peder Morset folkehøgskole.

Asle Lajos Moholt er elev på Digitale media.
Asle Lajos Moholt er elev på Digitale media.

Jeg sitter her med Lena Prohaska. Hun var volontør på Peder Morset folkehøgskole skoleåret 2008-09.

Det har gått åtte år og mye har sikkert skjedd med både Lena og Peder Morset folkehøgskole på den tiden.

Det kom en blid østerriker på starten av dette skoleåret som het Juliane. Det viser seg at Juliane er Lenas lillesøster og Lena kom hit for to uker siden for å besøke lillesøster og se igjen Norge, Selbu og PMF.

At Juliane hadde en storesøster som også har vært volontør her var litt overraskende men når Lena kom så skjønte jeg fort at de var søsken. Til tross for at det har gått åtte år så snakker hun meget godt norsk.

Lena til Pedern

– Du var her som volontør i 2008-09. Hvordan var det?

– Jeg hadde mitt livs beste år som volontør på PMF i Selbu. Jeg elsket snø og vinteren her i Norge og er glad i vinteraktivitet. Det var alltid noe morsomt på skolen og noe nytt å prøve. Jeg elsket fritidsklubben Bomba og jeg var også veldig heldig med de andre volontørene som jeg bodde med. Vi hadde mye morsomt sammen. Alle ansatte var også veldig hjelpsomme.

– Du har ikke vært i Norge siden. Hvordan klarte du å huske språket så godt?

– Jeg har sett på norske filmer noen ganger for å høre språket igjen. Jeg likte så godt det norske språket. Det er en overraskelse for meg at jeg husker så mye, men nå har jeg hørt det en liten stund og da kommer mye tilbake.

– Hva er likheter og forskjeller på PMF på åtte år synes du?

– Det som fortsatt er det samme er at det fortsatt er koselig å være med alle menneskene, Bomba er fortsatt i gang, alle linjene på skolen er fortsatt her, man kan gjøre masse aktiviteter også i helgene. Det er fortsatt likt at vi får poteter og gulrot til middag. Det som har forandret seg er at det har kommet nye hus for elevene. Ridehallen og langhuset er også nytt, og skolen har byttet rektor. Men mange ansatte er fortsatt de samme.

– Synes du Norge har forandret seg på åtte år?

– Jeg har ikke fått sett så mye av Norge denne gangen men jeg tror at mye fortsatt er likt. Nordmenn er fortsatt veldig snille, de er fortsatt litt sprø og er glad i naturen.

Hun uttrykker glede over å være tilbake i Norge og takker PMF for at hun får komme på besøk igjen.

Juliane og Lena på skøyter
Juliane og Lena på skøyter

Andre saker

Media valgfag

De som er på media valgfag er Håkon, Malin, Jonas, Marit Sæther, Bastian, Sondre, og meg Emma.   Håkon fyller 20 år i dag den 16 september. Han går på Idrett og Friluftslivslinja. Malin er 19 blir 20 hun Går på Kunst og Design-linja. Jonas er 21 år gammel. Han[…]

Les mer »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *