Pedern

Pedern

Hvordan vi lager vår interne radiosending

Kine Skei er elev på Digitale media.
Kine Skei er elev på Digitale media.

Radiosending er en artig ting å gjennomføre. Her på Digitale media prøver vi å lage en sending nesten hver uke. Noen uker kan det foregå så mye at det ikke passer. Sendingen vår er intern, som vil si at den bare kan høres her på skolen. Det å lage en sending krever mye forarbeid. Det er ikke gjort på en dag. I tillegg til radiosending så jobber vi med mye annet. Alikevel greier vi å finne tid til å få satt sammen en sending.

Det vi først må starte med er å finne saker vi kan ha under sendingen. Kanskje vi har noen liggende fra tidligere, hvis ikke så må vi gå ut og intervjue folk om de temaene vi velger ut. Videre så må de sakene redigeres litt på slik at vi får bort de sekundene før intervjuet starter og etter det har sluttet. Noen ganger redigerer vi bort lange pauser. Er det gjort en enquete så redigerer vi sammen de ulike opptakene. Vi bruker flere metoder til å sette sammen intervjuene.

Noe annet vi må gjøre når vi har bestemt at vi skal lage en sending er å bestemme hvem som skal ha hvilken rolle i sendingen. Vi er seks elever, og fordeler oss på rollene dokumentasjon, musikkprodusent, lydtekniker, mactekniker og to programledere. Den som har dokumentasjon har som oppgave å filme og ta bilder under øving og sending. Musikkprodusenten velger ut omtrent seks sanger som skal spilles for så å hjelpe til med å ta bilder under sendingen. Lydteknikeren slår på og av mikrofonene inne i studio og regulerer gain litt etter hva som høres bra ut. Teknikerne sitter sammen og samarbeider for å få et bra samspill mellom mikrofonene og innslagene. Macteknikeren er den personen som sitter med macen og starter innslagene som skal sendes, som for eksempel intervjuer og musikk. Til slutt har vi programlederne som kanskje har den største jobben. De er nødt til å velge ut hvilke saker de vil ha med i sendingen. Og når det er valgt må de lage en kjøreplan som viser hvilke innslag som kommer, når de kommer, hvor de kommer fra (studio eller mac) og hvor lange innslagene fra mac er. Når kjøreplanen er i orden må de finne ut hva de skal si under sendingen. Det blir skrevet et manus slik at både programledere og teknikere er klare over hva som blir sagt og når deres jobb begynner. Å lage kjøreplan og manus kan fort ta en økt her på skolen. Når alle disse tingene er i orden er det bare øving og klargjøring av utstyr som mangler.

Å lage ei radiosending er ikke bare bare. Vi her på Digitale Media gjør det på en enkel måte, og alikevel er det nødvendig å ha ca to dager på å forberede seg til det. Jeg mener selv at vi gjør en veldig god jobb med å få ferdig sendingene. Men vi er ikke alene med å forberede dem. Vi får litt hjelp fra de som har Media valgfag. De er veldig flinke til å gå ut å ta intervjuer og å redigere de. Det er alltids greit med litt hjelp.

Slik ser arbeidsplassen ut fra inne i studio.
Slik ser arbeidsplassen ut fra inne i studio.

 

Kontrollrommet. Mac teknikeren følger med.
Kontrollrommet. Macteknikeren følger med.

 

Andre saker

Flexiprosjekt

Lørdag den 28. November hadde vi Flexiprosjekt her på PMF. Siden mesteparten av flexilinja var på Lanzarote var det egentlig litt rart å skulle ha dette prosjektet men det ble bra allikevel. Det aller første vi gjore var å synge bursdagssangen for Ingrid på hus 2. Etter frokost møtte vi[…]

Les mer »

Tur til Nea radio og Selbyggen

Media linja var på tur å besøkte Nea radio og Selbyggen. Det var kjempe gøy også vi fikk lære mye nytt om både radio og avis som vi ikke viste så mye om fra før. Når vi skulle spise lunsj så gikk vi til eldere senteret. På eldere senteret drakk[…]

Les mer »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *