Pedern

Pedern

Hestelinja på travbanen

Ingrid Petrie er elev på Hestesport.
Ingrid Petrie er elev på Hestesport.

Torsdag kveld var hestelinja på travbanen i Selbu. Vi skulle på kurs arrangert av Neadalen Hestesportklubb, med Trine som er veterinær.

Vi fikk beskjed ved frokosten at vi måtte smøre matpakke som vi kunne spise til kveldsmat og vi fikk også beskjed om at vi skulle møte opp utenfor matsalen klokka 18:30. Da vi kom frem til travbanen gikk vi inn på rommet der som kurset skulle være. Vi ble servert saft, pepperkaker og kaffe både før og under kurset.

Kursets tema var førstehjelp og sårbehandling på hest.

Kurset besto av en powerpoint med stikkord og bilder samtidig som Trine snakket litt rundt de forskjellige overskriftene. Vi lærte om hvordan sår skal behandles, bruk av trykkbandasje og vanlig stallbandasje. Vi lærte også hvordan å reagere om hesten skulle skade seg eller bli sittende fast.

Vi fikk beskjed om at det viktigste var å holde hesten rolig og heller ikke få panikk selv fordi det kun går utover hesten.

Vi fikk vite hvordan man best skal legge på forskjellige typer kompress og bandasje for å unngå at enten det skadede benet eller de andre bena skal hovne opp. Dette også for å unngå at hesten blir halt.

Vi lærte en god del om hvordan skader ser ut på utsiden mot hvordan de eventuelt kan se ut inni. Et stort sår kan se forferdelig ut men trenger ikke alltid være så ille, mens et lite sår på feil sted kan være så alvorlig at hesten ikke kan brukes optimalt eller i det hele tatt igjen.

Et stort sår kan allikevel være farlig nok. Det kan enten kun være et kjøttsår som ikke trenger å være så ille men som ofte trengs å sys. Å sy sammen et sår korter ned helingsperioden og gjør at alle hudlagene blir liggende riktig. Når et stort sår er farlig har det gjerne gått gjennom underhuden og ødelagt sener eller gått helt inn til benet. Det som da er viktig er å få renset såret godt, helst med fysiologisk saltvann og deretter tilkalle dyrlege. Det kan i tillegg være lurt å klippe bort hår i området rundt såret, men det er viktig å passe på at det ikke havner hår inn i såret. Dette unngås ved å dekke til såret med en spesiell gel.

En viktig ting som vi til slutt fikk beskjed om var hva slags førstehjelps utsyr som skal være i stallen til en hver tid. Disse tingene er termometer, rene bandasjer, sterile eller rene kompresser, fysiologisk saltvann eller i hvertfall mulighet til å lage dette selv. I tillegg til dette bør man alltid ha en hovskrape og rene håndkler tilgjengelig.

Når kurset var ferdig ga vi Trine en applaus og dro deretter tilbake til PMF.

Andre saker

Pedern på nett!

Etter snart 40 år som papiravis har nå endelig skoleavisa til Peder Morset folkehøgskole tatt skrittet inn i verdensveven. Heretter vil avisa komme kun som ren nettavis. Her ser vi elevene på linja Digitale media, som er hovedredaksjon for skoleavisa og dermed får gleden av å være med fra starten av på[…]

Les mer »

Ukas Håndballspiller

Marlene Sundet Kalmo er selv ivrig håndballspiller, og vil i denne spalten gi andre som ikke er det en anledning til å bli bedre kjent med noen håndballspillere. Ukas håndballspiller er Anja Marie Hammerseng-Edin, født 5. April 1983.  Anja spiller for Larvik håndballklubb. Hun debuterte for landslaget mot Sverige i 2006,[…]

Les mer »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *