Pedern

Pedern

Velkommen til Sanremo!

Vår gamle rektor tok med seg mannen og flyttet til Italia da hun ble pensjonist. Alle foto: privat.

Ingegjerd Sverre Smeby var rektor på PMF i mange år. I denne tiden var hun av og til turguide på si, og fartet rundt i Italia med turister på slep. Da hun gikk av med pensjon slo hun seg like godt ned i dette landet. Møt vår guide under vårens skoletur til Sanremo:

Kjære alle dere som leser Pedern!  «Livet etter Peder Morset», ble jeg utfordret til å skrive om. Det ble, for meg, en spesiell tittel. Alle minner kom strømmende, alt jeg opplevde på PMF, og hvordan alt ble etterpå. Jeg måtte tenke lenge!

For fem, snart seks år siden, sluttet jeg som rektor ved Peder Morset folkehøgskole for å fortsette livet mitt som pensjonist. Egentlig trodde jeg ikke at jeg ville kunne klare meg uten denne spesielle skolen, men nå ser jeg tilbake på alle disse årene og kan ærlig si at det har gått fint. Jeg skal likevel skynde meg å si at jeg ikke ville vært PMF foruten.

Peder Morset er en skole som berører, og jeg er stappfull av minner, de fleste gode, og jeg er takknemlig for alle elever og ansatte som jeg fikk arbeide sammen med. Når jeg nå sitter her og mimrer, både ler og gråter jeg ettersom bildene passerer revy.  For meg er Facebook god å ha, der treffer jeg mange «gamle» venner, og ser og hører hvordan det går videre i livet.  Det viktigste ved Peder Morset, var – og jeg tror, er, nærheten til alle elever og kolleger, all moro vi hadde sammen, all hjelp og støtte jeg fikk i vanskelige tider, all glede og kreative opplevelser, alt som ble skapt i samarbeid. Det er gledelig, men også vemodig å minnes. Jeg vil gjerne bruke anledningen til å takke dere alle, og samtidig be om nåde for alle feilskjær, raseri og stahet. Jeg elsket jobben min, og hjertet mitt var fullt av kjærlighet til Peder Morset folkehøgskole. NÅ gleder jeg meg til å ta imot årets elevkull og i alle fall noen, utvalgte ansatte, når de i april skal på skoletur hit til mitt pensjonistrike, Sanremo, Liguria, Italia.

italia18
Fra havna i Sanremo.

Vi gikk ikke til fots over Åsene i Liguria, slik det er blitt oss fortalt at Thor Heyerdal gjorde da han fant sitt Colle Michele. Vi kjørte bil, men vi har slått oss ned bare noen kilometer fra hans drømmested, og vi deler samme utsikt: Det blå Middelhav, og på riktig klare vinterdager kan vi se Korsika i det fjerne. Nesten litt mystisk ligger øya i horisonten, Napoleons fødested.  Liguria har en dramatisk natur, rett opp til fjells, og rett ned til havet. Der imellom en liten stripe av jord som flittige bønder bearbeider, dyrker blomster og grønnsaker. De har fra gammelt av bygget steinmurer for å hindre jordras når det søreuropeiske regnværet kommer. Bonden starter tidlig om morgenen og avslutter seint, men midt på dagen er det tid for mat og hvile, la pausa, italienernes siesta.  Han og hun arbeider ofte side om side, med ansiktet mot jorda og enden i været. Hun har ofte et skaut på hodet, knyttet bak i nakken. Han har et lommetørkle med en knute i hvert hjørne på hodet sitt, som beskyttelse mot sola. Arbeidsbilen er en mini-lastebil på tre hjul, med betegnelsen ”ape”, det italienske ordet for bie, for slik høres den ut.  De tar seg alltid tid til en liten arbeidsstans når en slentrende norsk pensjonist kommer forbi, og vi kan utveksle hilsener om hvordan alt står til.  På den måten blir vi integrert.  Også vi har en hage, blomster, urter og frukttrær. Grønnsakene kjøper vi av naboen, for vi reiser en del, og en grønnsakshave reiser en ikke fra.

sanremo9
Fra Ingegjerds terrasse.
italia9
Fra hagen.

Vi har ingen egentlig vinter, nesten aldri under + 10 grader, og 300 soldager, så jeg kan arbeide ute hele året. Nå er det vår, og ugraset må bort! Snart skal vi klippe drueranker, sitrontrær, oliventre og roser. Jeg kjenner en gartner som kommer og hjelper, for en må vite og kunne, ellers blir det ikke verken blomster eller frukt.

Noen spør meg om hvordan jeg får dagene til å gå som pensjonist. Problemet mitt er at de går så fort. Jeg har det så bra at jeg skulle gjerne stanse tiden. Jeg sitter ikke i ro. Det er jeg ikke skapt for. Men endelig har jeg tid til det jeg liker å holde på med. Hagen har jeg nevnt. Den tar mye tid, og gir så mange gleder. Kjøkkenet er en annen arena. Jeg har alltid likt å lage mat, og nå prøver jeg ut italiensk matlaging. Her i Liguria er mattradisjonene blitt til i forhold til det naturen tilbyr. Her er det ikke jord nok til husdyrhold. Her spiser vi mange retter basert på urter og grønnsaker, og kjøttet er ofte kanin, geit og sau. Selvfølgelig, alt kan kjøpes, men dette er tradisjonen i denne regionen. Nabokona viser meg hvordan hun lager hjemmelaget pasta, spagetti og ravioli. Det er ikke lett for en utlending. Det må øves!

Jeg går fortsatt på skole!! Noen timer hver uke for å forbedre min italienske grammatikk. Og av og til arbeider jeg som reiseleder for norske turister, engasjert av Brustad – som er turoperatør for Peder Morset sin skoletur. I fjor høst reiste jeg med Trond kokk sine kolleger, Mesterkokkelauget i Trondheim.

Jeg er så heldig. Endelig kan jeg bruke tid på å gjøre ting jeg liker så godt. Her bor vi midt i historien. Det er ikke langt mellom gamle middelalderske landsbyer og brostein fra romernes anlagte veier. Dere kan glede dere til skoleturen!

Jeg vil likevel slutte som jeg begynte: med en takk for mine erfaringer fra Peder Morset folkehøgskole, som presiserte hvor viktig den menneskelige faktor er. Jeg har mer enn nok av morsomme og interessante ting å fylle dagene med, men viktigst er samværet med mannen min, familien og vennene våre. Når vi dekker til langbord ute foran grillen, snakker vi norsk, tysk, fransk og italiensk, en spennende sammensetting, og vi nyter god mat SAMMEN.

Benvenuti a Sanremo! Velkommen til Sanremo.

Hilsen Ingegjerd

italia2
På en skikkelig klar dag har Ingegjerd utsikt helt til Korsika.
Sanremokart
Sanremo ligger altså helt nord i Middelhavet, på det som kalles den italienske riviera. Det er cirka like langt fra Nice i Frankrike til Sanremo som det er fra Trondheim til Selbustrand. Skjermdump fra Google maps.

 

 

 

Andre saker

Vår egen Instagramstjerne

På Peder Morset folkehøgskole i år har vi vår egen Instagramstjerne. Det er Guro, og hun har nesten 15.000 følgere. Vi har vært så heldige å få et intervju med henne. – Hva heter du og hva er din Instagram? – Jeg heter Guro Storli og min Instagram er @guro_storlis_fotografier    […]

Les mer »

Kunst & design

Vi har snakket med Anne Marit og Ine på Kunst og design-linja, for å høre hva de har gjort så langt. Første uka på linja valgte de en kunstner og maleri som de tegnet etter, for så å male det på lerret. Denne uka lærte de om forskjellige kunstnere og[…]

Les mer »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *