Pedern

Pedern

Det beste med livet etter PMF er…

Stig var på PMF i to år. Kanskje ikke så rart at han endte opp med ei av hestejentene.

 

… det å tenke tilbake på livet på PMF. Alle gode minner, alt man lærte, og alle man ble kjent med.

Før jeg skriver noe mer kan jeg introdusere meg selv. Jeg heter Stig Skaar og var elev ved PMF 09/10, og stipendiat 10/11, begge årene ved medialinja. Jeg er født i 91, så nå er jeg 24 år gammel. Jeg møtte min kjære Inger i løpet av mitt andre år på PMF.

Da Jon (Sende Osen) spurte meg om jeg kanskje kunne tenke meg å skrive noe til spalten Livet etter PMF måtte jeg bare smile, det er da ingen tvil om at jeg vil det. Og på tross av spaltens navn blir dette i grunnen mer et “Livet på PMF”-innlegg.

For meg har livet etter PMF vært ganske utfordrende og vanskelig, men det er rett og slett fordi jeg har vært ganske uheldig. Samtidig har det gjort det til en enda større glede å både fortelle andre om min tid på PMF, og det å bare selv tenke tilbake.

Jeg lærte vanvittig mye på PMF, både om meg selv, andre og helt klart masse forskjellig innen media, men også andre ting. Når jeg ser tilbake på min tid på PMF får jeg en ting helt klart for meg; Det handler mye om hva man gjør det til selv. Selv om alt av hygge og undervisningsopplegg er meget inkluderende på PMF, så er det ufattelig mye man kan finne på selv, spesielt på fritiden. Skolen har mye utstyr som er tilgjengelig, og dersom man er litt kreativ så er det mye man kan ordne til.

Jeg vil gjerne trekke frem to ting jeg var iniativtaker for i løpet av min tid, som mange fikk stor glede av.

 

Filmkvelder

Filmkvelder, hva er så spesielt med det? Vel, kanskje ikke så mye, men det er veldig hyggelig, og når du inviterer ALLE med på det så blir det litt mer spesielt. Vi var flere som var med å planla den aller første filmkvelden som skulle være i A-klasserommet. Komplett med film, madrasser på gulvet, popcorn, potetgull og litt brus. Den kvelden ble meget vellykket, og vi fant ut at vi måtte gjøre noe litt anderledes neste gang.

Den neste filmkvelden ble film i Bomba, bare for forandringens skyld. igjen ble det meget vellykket.

Når vi så kom til tredje filmkvelden, hvor vi fortsatt inviterte ALLE, tok vi et stort steg videre: Filmen “Stor Ståhai”, som er en film fra havet, hvorfor ikke like godt rigge til for filmvisning i bassenget?! Så tenkt, så gjort. Det ble godt mottatt, og selv om det ble mangel på popcorn, potetgull og brus, ble det absolutt vellykket. Det er i grunnen ganske deilig å svømme rundt og se på film hvor fiskene svømmer rundt, man kommer på en måte litt mer inn i filmen. Senere i skoleåret hadde vi enda en filmvisning i bassenget, med en smule skumlere film; Haisommer. Man ser seg nok litt rundt i bassenget mens man ser på den filmen..

Etter at vi fikk kjenne på hvordan det var å se film i et miljø fra filmen, klarte vi ikke å unngå en filmvisning av “Villmark” oppe i gapahuken. Det var ikke så mange som var med på det, men det var likevel utrolig kult, og hyggelig for de som var med. Jeg vil også påpeke at ved film i bassenget og andre steder det ikke er utstyr klart fra før så må en avtale bruk av utstyr, samt tenke sikkerhet når man rigger opp og bruker utstyret.

Film_Basseng
Her kjører vi film i bassenget.

 

Photoshopkurs

I løpet av året som elev lærte jeg mye om det å dele kunnskap og erfaringer. I løpet av året som stipendiat ble jeg nok ganske mye bedre på det å dele av min egen kunnskap.
Skoleåret 10/11 var fullt av hobbyfotografer, hvorav flere av dem ikke gikk på medialinja. Før PMF hadde jeg allerede jobbet en god del med bildebehandlingsprogrammet Photoshop, og fant da ut at det kanskje kunne vært en god idé å dele litt av den kunnskapen jeg satt med. Så tenkt, så gjort. Jeg begynte å planlegge hvordan jeg skulle presentere det for elevene, og ikke minst hvordan jeg skulle holde kurset. Når man skal lære bort noe er det jo alltid greit å ha en plan for hva man skal lære bort, og hvordan.
Etter å ha presentert tilbudet for elevene rant det inn med påmeldinger, det ble hele 28 elever som gjerne ville delta på Photoshop-kurs. Med så mange måtte jeg dele inn i grupper, og kursene ble holdt i A-klasserommet. Det ble et søndagstilbud, hvor det ellers ikke skjer så mye. Jeg lærte bort elementære ting, som å endre bildestørrelse, endre farger på enkelte ting i et bilde, sette sammen flere bilder til ett, retusjering (fjerning av føflekker o.l) samt noen andre små triks. Det ble en stor suksess, og flere av de som deltok på kurset har i ettertid sagt at det er et av deres beste minner fra PMF.

Photoshopkurs1
Photoshopkurs ble et populært søndagstilbud.

Jeg håper at dere som er elever ved PMF nå, og fremtidige elever, benytter den muligheten dere har når dere går på PMF til ikke bare å tilegne dere kunnskap, men også dele den kunnskap dere sitter på selv. Ikke vær redd for å dele forslag og idèer dere har, for det er mye utenkelig som faktisk er mulig på PMF.

Jeg har ufattelig mange gode minner fra PMF, og dere har nå fått et lite innblikk i to av dem. Vær deg selv, vær kreativ, vær blid, og grip de muligheter du får.

“Carpe Diem” (Grip dagen)

Med vennlig hilsen
Stig, tidligere elev og stipendiat

Andre saker

Vi på medialinja skal dra på tur til Danmark i København den 01.03.2016. Vi drar kl 05:00. Vi er i København kl 10:00 helt til 04.03.2016 vi kommer hjem kl 23:00. De som skal dra er Kevin (hus1), Marlene (hus2), Elise & Lajos (hus3), Lars-Erik & Kine (hus6), Jon (media-lærer) &[…]

Les mer »

PMF lekene

Fra lørdag 12. mars til søndag 13. mars var det PMF lekene. På fredag den 11. mars kom elevene og assistentene på besøk hos oss på Peder Morset folkehøgskole og ble kjent med de nye og traff noen kjente ansikter. På lørdag så hadde vi en staffet og mange ga alt i[…]

Les mer »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *